Cum pot companiile evita insolvența prin apelare la concordatul preventiv | Avocat Cluj Napoca

Concordatul preventiv este un contract incheiat  intre debitor, pe de o parte, si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate, pe de alta parte, sub cenzura instantei de judecata, prin care debitorul propune un plan de redresare a afacerii sale si de acoperire a creantelor acestor creditori impotriva sa, iar creditorii accepta sa sprijine eforturile sale de depasire a dificultatii in care.

Debitorul este persoana juridică aflată în dificultate financiară, fără a fi în stare de insolvenţă. Întreprinderea în dificultate este compania al cărei potenţial de viabilitate managerială şi economică se află într-o dinamică descrescătoare, dar al cărei titular execută sau este capabil să execute obligaţiile exigibile [art. 1 şi 2 din Legea nr. 381/2004]. Scopul procedurii îl reprezintă salvgardarea întreprinderii aflate în dificultate, în vederea continuării activităţii acesteia, a păstrării locurilor de muncă şi a acoperirii creanţelor asupra debitorului (art. 2 din Legea nr. 381/2009).